Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επιδότηση στεγαστικού: Αυτή είναι η διαδικασία επιδότησης του δανείου

Επιδότηση στεγαστικού: Αυτή είναι η διαδικασία επιδότησης του δανείου

Επιδότηση στεγαστικού: Αυτή είναι η διαδικασία επιδότησης του δανείου

Μέσα στις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την διαδικασία επιδότησης της δόσης του στεγαστικού δανείου, σύμφωνα με τις επιθυμίες της κυβέρνησης και το προσχέδιο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Οι τελικές διευθετήσεις παραμένουν στο τραπέζι των τελικών διατάξεων, σύμφωνα με τις οποίες η επιδότηση της δόσης για την πρώτη κατοικία των συνεπών δανειοληπτών, θα περάσει μέσα από ένα “κόσκινο” διατάξεων, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων αλλά και το υπόλοιπο του δανείου.

Στόχος του υπουργείο είναι την 1η Αυγούστου να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο taxisnet, μέσα από το οποίο θα εισέρχονται οι ενδιαφερόμενοι. Από εκεί το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα εισοδήματος και περιουσίας, σε συνεργασία και με τις τράπεζες, ώστε να προκύπτει η επιλεξιμότητα ή μη του δανειολήπτη.

Στόχος του επιτελείου είναι το μοναδικό που θα πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης να είναι να συμπληρώσει ποια είναι η πρώτη του κατοικία. Από εκεί και πέρα, το σύστημα θα ελέγχει το πρώτο κριτήριο, το οποίο θα είναι εισοδηματικό και θα επιτρέπει την συνέχεια σε όσους έχουν εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Στα κριτήρια θα περιλαμβάνεται και η αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας, το ύψος της αξίας της κινητής περιουσίας (καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κ.λ.π.), αλλά και το υπόλοιπο του δανείου στην τράπεζα.

Σε περίπτωση που όλα τα κριτήρια εκπληρώνονται, ο δανειολήπτης θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει την επιδότηση της δόσης, η οποία μπορεί να φτάνει ακόμα και το 90% στους συνεπείς δανειολήπτες.

Ποιοι το δικαιούνται
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και το προσχέδιο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, δικαιούχοι της επιδότησης για εννέα μήνες, θα είναι:

Φυσικά πρόσωπα που έχουν στεγαστικό, επιχειρηματικό, καταναλωτικό δάνειο με ενεχυρίαση της πρώτης τους κατοικίας, εφόσον έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, κάτι που αποδεικνύεται από την συμπερίληψη τους στην λίστα των δικαιούχων μέτρων κρατικής ενίσχυσης.

Αυτοί που έχουν υποστεί εισοδήματος 20% εξαιτίας της πανδημίας, ακόμα και εάν δεν περιλαμβάνονται σε καμία λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας για τη λήψη μέτρων στήριξης.

Στόχος είναι στην επιδότηση της δόσης να συμπεριληφθούν τόσο οι συνεπείς όσο και οι λιγότερο συνεπείς δανειολήπτες, με διαφορά όμως στην επιδότηση. Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να επιβραβεύσει όσους προσπαθούν και καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, δίνοντας ακόμα και 90% επιδότηση της δόσης του δανείου.

Από εκεί και πέρα, το σενάριο προβλέπει επιδότηση δόσης κατά 90% για τους πρώτους τρεις μήνες, 80% για τους τρεις επόμενους και 70% για το τελευταίο τρίμηνο της εννεάμηνης περιόδου επιδότησης ενήμερων δανειοληπτών με ανώτατο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.

Δάνεια τα οποία εμφάνιζαν ήδη καθυστέρηση άνω των 90 ημερών πριν το χτύπημα της πανδημίας, η επιδότηση δόσης (ανώτατο ποσό 500 ευρώ) ξεκινά στο βασικό σενάριο από 80% και μειώνεται ανά τρίμηνο σταδιακά στο 70% και το 50%.

Η επιδότηση της δόσης δεν θα περνά από το «πορτοφόλι» του δανειολήπτη. Το κράτος θα καταβάλλει απευθείας το μερίδιο της επιδοτούμενης δόσης που θα αναλάβει στις τράπεζες και ο δανειολήπτης θα έρχεται να συμπληρώνει το υπόλοιπο 10%-50%, σε συνάρτηση με την κατηγορία στην οποία υπάγεται και τον χρόνο.

Τέλος, οι όποιες επιδοτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, καθώς οι αναστολές πληρωμών για τους πληγέντες από τον κορωνοϊό ισχύουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πηγή
Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!