Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καραβίας: Η Eurobank θα πρωταγωνιστήσει ως «Τράπεζα της Ανάπτυξης»

Καραβίας: Η Eurobank θα πρωταγωνιστήσει ως «Τράπεζα της Ανάπτυξης»

Καραβίας: Η Eurobank θα πρωταγωνιστήσει ως «Τράπεζα της Ανάπτυξης»

«Η ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας και μόνο μέσα από τις τράπεζες θα έρθει, με την ταχύτητα και τους ρυθμούς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία», τονίζει ο Φωκίων Καραβίας.
Τη δέσμευση της Eurobank να πρωταγωνιστήσει ως «Τράπεζα της Ανάπτυξης» μεταφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, σε σχετική του επιστολή προς τους εργαζομένους της τράπεζας.

«Η Eurobank έχει δέσμευση, επιχειρηματική προτεραιότητα και απόλυτη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει ως Τράπεζα της Ανάπτυξης», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, για να επισημάνει πως «η ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας και μόνο μέσα από τις τράπεζες θα έρθει, με την ταχύτητα και τους ρυθμούς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής του κ. Καραβία έχει ως εξής:
«Ήδη από πέρυσι, όταν η ελληνική οικονομία έκανε τα πρώτα βήματα εξόδου από την πρωτόγνωρη σε ένταση και διάρκεια υφεσιακή περίοδο, ορίσαμε τη Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης. Τώρα, που η χώρα μας αποκτά ένα σταθερό και επιταχυνόμενο βηματισμό σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, με την προοπτική μεσοπρόθεσμης διατήρησής τους, δίνουμε καθημερινά περιεχόμενο σε αυτή τη δέσμευση, με συγκεκριμένες κινήσεις, πρωτοβουλίες, αποφάσεις, συνεργασίες και επιχειρηματικές συμφωνίες.

Το έργο του Ελληνικού ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται για την εμβέλεια και τη διάρκειά του, για την άμεση μακροπρόθεσμη επίδραση που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, στο ΑΕΠ και την απασχόληση, άμεσα ή έμμεσα. Ξεχωρίζει επίσης ως μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την αλλαγή που συντελείται στην οικονομία και τη χώρα μας, για τις δυνατότητες που προσφέρει σε μεγάλη, διεθνή κλίμακα. Είναι από κάθε άποψη ένα εμβληματικό έργο. Αντίστοιχα σημαντικές είναι και οι χρηματοδοτικές του απαιτήσεις. Αποτελεί, επομένως, εξαιρετική στιγμή για την Τράπεζά μας ότι αναδείχθηκε στον τραπεζικό μοχλό αυτού του έργου. Είμαστε παρόντες με κεντρικό ρόλο σε όλες τις πτυχές του. Το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων, άνω των 2 δισ. ευρώ μόνο για την πρώτη φάση, είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει πια το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.

Η Eurobank θα διαθέσει περί τα 900 εκατ. ευρώ για να αναλάβει πάνω από το μισό των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν αυτή τη χρονική στιγμή. Επιπλέον, θα έχει κεντρικό ρόλο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, αποκλειστικού φορέα υλοποίησης του έργου, κατά €650 εκ., όπως και στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως 300 εκατ. ευρώ.

Συμβαίνουν όμως και πολλά ακόμη σημαντικά σε μια οικονομία που ανασυγκροτείται μετά από την κρίση.

Ο τομέας της ενέργειας, όπως έχει επισημάνει εδώ και πολύ καιρό το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Eurobank, θα έχει μείζονα ρόλο τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα, η Τράπεζά μας ανέλαβε μαζί με την Goldman Sachs καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου της ΔΕΗΔΕΗ +0,91%, της ιστορικής και σημαντικότερης επιχείρησης ενέργειας στη χώρα, που βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού των δραστηριοτήτων της. Ταυτόχρονα, η προτεραιότητα στην μετάβαση προς ένα φιλικό προς το περιβάλλον πρότυπο κάλυψης των ενεργειακών αναγκών δημιουργεί ανάγκη σημαντικών επενδύσεων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατασκευαστούν νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και η Τράπεζά μας κινείται ενεργητικά και θα έχει ουσιαστική παρουσία στη χρηματοδότησή τους. Όπως ουσιαστική παρουσία έχουμε ήδη στη χρηματοδότηση επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το Ελληνικό Δημόσιο προχωρεί ήδη σε κινήσεις πιο ενεργού αξιοποίησης των στοιχείων ενεργητικού που έχει στην κατοχή του και η Eurobank μαζί με την Deutsche Bank έχουμε αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο προς το ΤΑΙΠΕΔ για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε επίσης η Τράπεζα του Τουρισμού, τόσο θεσμικά μέσα από τη στρατηγική συνεργασία μας με τον ΣΕΤΕ όσο και επιχειρηματικά μέσα από τις χρηματοδοτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων και την κάθε είδους συνεργασία μαζί τους, από τη μεγαλύτερη έως την πιο μικρή κλίμακα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε νέες σημαντικές για την Τράπεζα συμφωνίες στον τουριστικό κλάδο.

Η αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας δημιουργεί ευκαιρίες σε όλους τους τομείς. Και είμαστε παντού παρόντες. Πρόσφατα, όπως θα έχετε πληροφορηθεί, η Eurobank συνήψε κατ’ αποκλειστικότητα δάνειο 300 εκατ. ευρώ προς τον ΟΠΑΠ. Στο νοσοκομειακό κλάδο, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η Τράπεζά μας, σε μια αναγνώριση της τεχνογνωσίας και της επάρκειας των στελεχών μας από ένα από τα κορυφαία Private Equity funds στον κόσμο, της CVC, έγινε αποκλειστικός χρηματοδότης των εξαγορών και της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλές ακόμη μικρότερης κλίμακας, αλλά σημαντικές, συμφωνίες που έχουμε συνάψει και πολλές που προετοιμάζουμε με σκληρή και εντατική καθημερινή δουλειά. Τα μεγάλα project είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διάχυσή της σε όλη την οικονομία, σε όλη την κοινωνία. Σε αυτή τη βάση, τα τελευταία χρόνια, θέσαμε ως προτεραιότητα μας, την ανάπτυξη εργασιών με τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, μεγάλες, μεσαίες και μικρές. Ανάπτυξη εργασιών που δεν περιορίζεται μόνο στη χρηματοδότηση αλλά και σε όλες τις τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα, στη συνολική σχέση με τους πελάτες μας.

Πιο πρόσφατα, πήραμε την πρωτοβουλία να επαναφέρουμε στο προσκήνιο της τραπεζικής δραστηριότητας στην Ελλάδα τη στεγαστική πίστη, που είχε μείνει στο περιθώριο για σχεδόν μία δεκαετία. Η εισαγωγή ενός προϊόντος που δεν έχει ξαναπροσφερθεί στην ελληνική τραπεζική αγορά, στεγαστικού δανείου με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκειά του, αποδείχθηκε ότι πράγματι απαντά στις σημερινές συνθήκες και απόδειξη είναι τόσο η ανταπόκριση των πελατών μας αλλά και ότι ο ανταγωνισμός ακολούθησε γρήγορα και επακριβώς το πλαίσιο που θέσαμε. Πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση της στεγαστικής πίστης θα συμβάλει στην άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας όπως και στην αύξηση της ζήτησης ακινήτων, ιδιαίτερα της κατοικίας, συνεισφέροντας στους αναπτυξιακούς ρυθμούς, παράλληλα με την κάλυψη μιας σημαντικής κοινωνικής ανάγκης.

Κι αυτός ο κατάλογος, όσο κι αν είναι μακρύς, πολύ απέχει από το να είναι εξαντλητικός. Υπάρχουν πολλές ακόμη μικρότερης κλίμακας, αλλά σημαντικές, συμφωνίες που έχουμε συνάψει και πολλές που προετοιμάζουμε με σκληρή και εντατική καθημερινή δουλειά. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση της σημασίας που έχει η περίοδος που διανύουμε για την Τράπεζά μας και για την μελλοντική πορεία της οικονομίας. Και όλοι μας, το σύνολο των εργαζομένων στη Eurobank, ανταποκρινόμαστε σε αυτή την πρόκληση. Η ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας και μόνο μέσα από τις τράπεζες θα έρθει η ανάπτυξη με την ταχύτητα και τους ρυθμούς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Η Eurobank έχει δέσμευση, επιχειρηματική προτεραιότητα και απόλυτη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει ως Τράπεζα της Ανάπτυξης».

Πηγή
Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!