Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αγορά κατοικίας

Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (αρ. 948 Α.Κ.) το ακίνητο ορίζεται ως το έδαφος με τα συστατικά του μέρη. Ουσιαστικά, το ακίνητο είναι ένα είδος περιουσιακού στοιχείου (π.χ. κατοικία, οικόπεδο, διαμέρισμα, αποθήκη κ.α.) το οποίο απαρτίζεται από το έδαφος, δηλαδή το τμήμα της γης στο οποίο έχει κτιστεί με καθορισμένα όρια και γεωγραφική θέση και από τα συστατικά του μέρη, δηλαδή με ό,τι περιλαμβάνεται σε αυτό και δε μπορεί να αφαιρεθεί (αρ. 953 Α.Κ) (π.χ. άλλα οικοδομήματα, καλλιέργειες κ.τ.λ.) αλλά εκείνα που θεωρούνται ως συστατικά μέρη από το νόμο (αρ. 954 Α.Κ).

Ως πρώτη κατοικία, εννοείται η κατοικία που δηλώνει κάποιος ως βασικό του σπίτι, χωρίς αυτό να συνεπάγεται απαραίτητα ότι το απέκτησε πρώτο χρονικά. Για παράδειγμα, ένας πολίτης μπορεί να διαθέτει μία βασική κατοικία, ένα εξοχικό, ένα άλλο ακίνητο προς ενοικίαση κ.τ.λ. Η πρώτη κατοικία θα είναι εκείνη την οποία έχει δηλώσει ως βασική και από την οποία, θα επωφελείται προνομίων και φοροαπαλλαγών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η αγορά κατοικίας αποτελεί μία συμφέρουσα και μακροπρόθεσμη επένδυση για εμάς και τα παιδιά μας. Σήμερα, η αγορά ακινήτου συνεχίζει να αποτελεί μία επένδυση που αποδίδει υπεραξία στον αγοραστή, ειδικότερα εξ αιτίας των πολλών ευκαιριών που παρουσιάζονται στις τιμές πώλησης ακινήτου, κάτι το οποίο δε συναντάμε στις τιμές ενοικίασης. Έτσι, πέρα από το γεγονός ότι η τιμή αγοράς ενός ακινήτου είναι ευκολότερα διαπραγματεύσιμη από αυτή της ενοικίασης, η ενοικίαση δεν προσφέρει κανένα απολύτως πραγματικό όφελος στον ενοικιαστή και την οικογένεια του, αφού δε συνιστά μία επένδυση για το μέλλον.

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!