Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΚΤ: Ευκολότερη η πρόσβαση σε δάνεια το α΄ τρίμηνο 2017

ΕΚΤ: Ευκολότερη η πρόσβαση σε δάνεια το α΄ τρίμηνο 2017

ΕΚΤ: Ευκολότερη η πρόσβαση σε δάνεια το α΄ τρίμηνο 2017

Ευκολότερη πρόσβαση σε δάνεια απόλαυσαν το α΄ τρίμηνο του 2017 οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναστρέφοντας τις αυστηρότερες συνθήκες δανεισμού που επικράτησαν στα τέλη του 2016.

Η χαλάρωση στα πρότυπα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να εξετάζουν την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη "συνεχίστηκε σε όλες τις κατηγορίες δανείων", καθώς μεταξύ των τραπεζών επικρατεί ανταγωνισμός στην παραχώρηση δανείων, τονίζει σε δελτίο τύπου η ΕΚΤ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κεντρικών τραπεζών, οι τράπεζες μείωσαν το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους τις απαιτήσεις τους προς τις επιχειρήσεις κατά 2,0%, μετά από τη μείωση τους κατά 5% το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

 

Στο μεταξύ, ευκολότερη έγινε η παραχώρηση στεγαστικών δανείων, με τα πρότυπα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για το συγκεκριμένο είδος δανείων να χαλαρώνουν κατά 5,0% - σε σύγκριση με την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2016 όπου τα πρότυπα για παραχώρηση στεγαστικών δανείων έγιναν αυστηρότερα κατά 1% στεγαστικά δάνεια.

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΕΚΤ, στην οποία συμμετείχαν 139 τράπεζες της Ευρωζώνης και έγινε μεταξύ 16 και 31 Μαρτίου, οι τράπεζες αναμένουν ότι θα γίνουν ελαφρώς πιο αυστηροί το β΄ τρίμηνο του 2017 οι κανόνες παραχώρησης επιχειρηματικών δανείων, διατηρώντας παράλληλα τους κανόνες παραχώρησης στεγαστικών δανείων σταθερούς.

 

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση δανείων "συνέχισε να αυξάνεται σε όλες τις κατηγορίες δανείων", σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα.

 

Με τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τη λήψη νέων δανείων ή από την αναχρηματοδότηση υφισταμένων, ενώ η άνοδος των τιμών των κατοικιών και τα χαμηλά επιτόκια ενεθάρρυναν τους αγοραστές κατοικιών να προχωρήσουν στη σύναψη ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.

 

Οι μεγάλες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα – με τις μηνιαίες αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) μαζί με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια – ενεθάρρυναν τις τράπεζες να παραχωρήσουν δάνεια, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας.

Πηγή
Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!